VILHELM FAHLESON

VILHELM FAHLESON

Vilhelm Fahleson kommer från Luleå. Efter studentexamen i Luleå studerade han vid KTH i Stockholm och blev 1922 civilingenjör i kemi. Han arbetade sedan i familjens fruktimportföretag och senare i egna företag (bl.a. Dambi som tillverkade dammsugare). Han var med i Luleå segelsällskap och han vann många priser och pokaler från olika kappseglingar. Hans egna båt hette Ellida och det var där han träffade sin blivande fru, Vera.

1929 vigdes han med Vera (f. Goldkuhl) och 1932 föddes deras son Ulf. Vilhelm och Vera flyttade till Nockeby utanför Stockholm i början av 30-talet. År 1942 köpte de ett sommarställe, Solvik, med sjötomt i Södermanland som fortfarande finns kvar i familjen. Från dessa platser är de flesta bilder tagna samt från resor runt om i Europa.

Bilden föreställer Ulf och Bisse ridandes på elefanten Lunkentuss i juni 1939 på Skansen. Elefanterna på Skansen var under cirka 60 år en attraktion på friluftsmuseet och djurparken Skansen i Stockholm. 1931 köptes elefanten Lunkentuss. Sven Borg var elefantskötare och arbetade med elefanterna fram till 1976. Lunkentuss avlivades 1941 med en för ändamålet särskild inköpt studsare, efter att hon av misstag hade förtärt glasflaskor. Kraniet finns på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Tillbaka