BILDÄGARE

DIGITAL KULTURS NATIONELLA SAMSÖK

Alla bildägare kommer automatiskt med i Digital Kulturs nationella samsök. Ett samsök där man kan söka i alla arkiv, oavsett ägare, från ett och samma ställe. Man kan söka på län, kommun, ort, arkiv, bildägare, motivkategori, sökord, bildtext och andra uppgifter. Dessutom kan man kombinera dessa sökbegrepp precis som man vill. Är man t.ex. intresserad av flygplan så kan man med en enda sökning få fram alla bilder med flygplan från alla bildägare.

Läs Mer

ALBIN LARSSON

I ett gammalt tegelhus som heter ”Mjölnars” i Arbrå bor Anna Wrigstad Östberg tillsammans med sin man. Från början var huset en disponentvilla till ett tegelbruk som låg i närheten. När de köpte sitt hus hittade de en del gamla bilder av Albin Larsson som levde hela sitt liv i detta hus. Han var amatörfotograf och med i Arbrå fotoklubb.

Läs Mer

ALGUTSBODA HEMBYGDSFÖRENING

Föreningen bildades den 3 januari 1926 i Bodaskog hos C G Carlqvist. Den förste ordföranden blev legenden inom hembygdsrörelsen, Arvid Holmström. Redan första året anslöt sig ett 60-tal medlemmar till den nya föreningen som fortsatte att öka år efter år. Verksamheten var framförallt föredrag om hembygden samt anordnande av sommarfester. Den festplats man då hade till förfogande var Överäng en vacker löväng på fastigheten Bodaskog där man byggde en dansbana.

Läs Mer

ANKARSRUMS HEMBYGDSFÖRENING

Ankarsrums Hembygdsförening bildades 1947 på initiativ av ing. Gösta Klemming. Efter ett par års hemlöshet vad lokaler beträffar, löste sig den frågan till det allra bästa år 1955. Ankarsrums bruk firade då 300-årsjubileum, och man beslöt att Hembygdsföreningen skulle få disponera en byggnad från 1830-talet till museum.

Läs Mer

ARBRÅ HEMBYGDS- OCH FORNMINNESFÖRENING

Arbrå Fornhem består av 15 st byggnader som insamlats och flyttats till tomten Solbacken av Arbrå Hembygdsförening. De flesta byggnader flyttades hit under 1920 talet. De äldsta har sitt ursprung i 1700 tal. Boningshusen är inredda som ett gammalt hälsingehem med väggmålningar, möbler, husgeråd och redskap från gårdar i trakten.

Läs Mer

ASTRID DAHLGREN

Astrid Teresia ”Assan” Goldkuhl-Dahlgren föddes 19 mars 1909 i Gällivare. Hennes föräldrar hette Stanny och Åke Goldkuhl. Åke var ingenjör. De bodde i ”ingenjörsvillan” i Malmberget. Hon var yngst av fem syskon. En period jobbade hon som tandsköterska åt sin bror Arne Goldkuhl i Dalarna.

Läs Mer

ATELJÉ J-BERG

Ateljé J-berg drevs av den legendariske fotografen Evert Jäderberg, som till sin hjälp hade 5 st fotografer anställda. Firmans arbetsområde var Gästrikland, Hälsingland, Norduppland och Dalarna. Han fotograferade brudpar, stads, student, idrott, reklam, vykort, press samt industribilder.

Läs Mer

BACKA HEMBYGDSFÖRENING

Backa var fram till 1948 en egen kommun, men införlivades då med Göteborg och blev en stadsdel. Första tiden som del av Göteborg innebar inga större förändringar, men under 1960-talet började stan att köpa upp och expropriera mark för bostadsbyggnation. Denna började vid Brunnsbo och fortsatte sedan fram mot Skälltorpsvägen.

Läs Mer

BARA VANLIG JÄRNVÄGSVARDAG

Stefan Johansson arbetade 41 år vid järnvägen och under 37 av dessa som lokförare. Kameran fick ibland följa med på jobbet och gav till slut en omfattande bildsamling från den vanliga järnvägsvardagen. Bilderna är från 70-talet fram till 2017 då han nådde sin pensionering. Järnvägen omdanades snabbt och i vissa fall hårt under denna tid.

Läs Mer

BJÖRKÖ HEMBYGDSFÖRENING

Björkö Hembygdsförening bildades 1988 och har sitt säte i öns äldsta skolhus byggt i slutet av 1800-talet. Björkö är till ytan den näst största ön i Öckerö kommun med stora orörda områden. Här finns en artrik flora med blåsippor, vitsippor och gullvivor som vanliga inslag om våren.

Läs Mer

BJÖRLANDA-TORSLANDA HEMBYGDSFÖRENING

Under 1970-talet uppkom en diskussion om behovet av att bilda en hembygdsförening på Västra Hisingen med de gamla socknarna Björlanda och Torslanda. Även den del av Lundby som låg inklämt mellan Torslanda och Björlanda kunde anses som en naturlig del, d v s Arendal, Härröd och Syrhåla.

Läs Mer

DIGITAL KULTUR

Bilder utan kända ägare borde också visas upp. Det gör vi i vårt eget arkiv. Kanske någon känner igen platser eller personer på bilderna och kan bidra med information. Vi har bland annat bilder från Japan på 50-talet.

Läs Mer

EDLUNDS FOTO

Per-Olof Edlund 1889-1982, föddes hemma på gården i Ed, Korskrogen. Som ung arbetade han som bokbindarlärling hos sin morbror och gjorde bl.a. ryggar till böcker i kyrkoarkivet. I tonåren blev han slaktare och när han blev äldre övertog han fädernesgården och drev den i många år. Per-Olof blev tidigt intresserad av fotografering. Efter första världskriget skaffade han sig allt han behövde för att fotografera och framkalla bilder.

Läs Mer

EKSJÖ MUSEUM

Det stora lilla museet i den unika trästaden Eksjö! I konsthallarna visas samtidskonst, kulturhistoriska utställningar och andra utställningar kring aktuella ämnen. Här finns också tre basutställningar: Albert Engström, Eksjö genom seklerna och Smålands militärhistoriska museum. Museigården är en mötesplats för arrangemang inom musik, konst, hantverk och mycket mer.

Läs Mer

F15 KAMRATFÖRENING

F 15 Söderhamn, eg. F 15 eller Kungliga Hälsinge flygflottilj, var en svensk flygflottilj inom Försvarsmakten och som verkade mellan åren 1945 och 1998. Flygflottiljen var förlagd till Söderhamns flygplats i Söderhamn, Hälsingland. Under andra världskriget sökte försvarsdepartementet efter en plats i Norrland där man kunde placera en ny flygflottilj.

Läs Mer

FAMILJEN GOLDKUHL

Åke och Stanny Goldkuhl. Åke föddes 1867 och blev 103 år gammal. Hans yrkesverksamma liv innefattade bl.a. tjänster som ritare vid statens järnvägar och chef för konstruktions- och byggnadsritkontoret vid Gellivare malmfält. Stanny föddes 1870. När pensionsåldern infann sig flyttade de till Ulvsunda.

Läs Mer

FRELUGABILDERNA

Frelugabilderna är en samling bilder från olika privata bildägare som handlar om byn Freluga som är en liten ort ca 10 km väster om Bollnäs. Byn är mest känd för godisfabriken Larsson & Söner där Tomteklubban samt 5-öres kolorna Bravo tillverkades. Hälsingekonstnären Mårten Andersson föddes 1934 i Freluga.

Läs Mer

FRILUFTSMUSEET GAMLA LINKÖPING

Friluftsmuseet Gamla Linköping skapades för att bevara äldre byggnader och på så sätt kunna berätta om gångna tider. I dag finns ett hundratal byggnader i stadskvarteren och vid Valla gård. De allra flesta har flyttats dit från Linköpings stad.

Läs Mer

FRÄLSNINGSARMÉN

Frälsningsarmén (The Salvation Army) är en internationell kristen rörelse för evangelisation och socialt arbete med metodistisk bakgrund. Den grundades 1865 av den brittiske predikanten William Booth i East End i London. Rörelsen finns sedan 1882 i Sverige. Frälsningsarmén omfattar 1 109 249 frälsningssoldater uppdelade på 14 869 kårer och utposter och under ledning av 26 032 officerare.

Läs Mer

GERDA OCH ERIKS ARBRÅ

Läs Mer

GLADHAMMARS HEMBYGDSFÖRENING

Strax söder om Västervik hittar du byarna Fårhult, Gladhammar och Lunds by. Platsen är kanske mest känd för sin väderstation som ofta toppar temperaturmätningarna i landet, sin arkitektoniskt annorlunda kyrka, gruvan där man år 1525 bröt järnmalm och kulturminnet Lunds by. Men här finns mycket mer…

Läs Mer

GLOBETROTTER

Solveig är tjejen från storstaden Stockholm. Lars är grabben från Näsviken i Hälsingland. De träffades i unga år och tycke uppstod. De reste runt i Europa på en Lambretta. Resan gick genom Italien, Marocko, Frankrike, Tyskland, Schweitz, Österike och många andra länder. Här finns många bilder från dessa resor tillsammans med bilder från Lars Hälsingland. Solveigs stora intresse var scouting så det finns en hel del bilder från scoutverksamhet och läger från 50-talet och framåt.

Läs Mer

GÖTEBORGS HAMN

Hamnen är en kombinerad flod- och kusthamn, med en total kajlängd på 13,1 kilometer (kajlängd 1905 var 4,8 kilometer). Göteborgs hamn är Skandinaviens och Sveriges största hamn med en handelsvolym på 38,2 miljoner ton (2015). Volymerna domineras av olja (60%) följt av containergods och skogsprodukter. Mängden olja var 29,7 miljoner ton, och antalet containrar var 798 000 TEU (2017). Det finns även betydande passagerartrafik.

Läs Mer

HAMBURGSUNDS BILDARKIV

Föreningen har till ändamål att dokumentera Hamburgsundstrakten då och nu i bild och text samt bl a att genom utställningar och tillhandahållande av bilder sprida kännedom om Hamburgsund. Vår verksamhet består av öppet hus varannan torsdag under vår- och höstterminerna. ALLA välkomna! Stenhuggargruppen – en grupp av våra medlemmar – har producerat tre böcker som dokumenterar bland annat stenindustrin i vårt närområde.

Läs Mer

HANS LIDMAN

Hembygdsforskningen låg som grund till Hans Lidmans första böcker. Debutboken, 1800-talets Ovanåker, kom 1941. Åren efter följde ytterligare fyra böcker om det gamla Ovanåker och senare återkommer hembygden i flera av hans mest kända böcker. Hans förstod tidigt att författande krävde mycket förberedande arbete med att samla material, läsa böcker och dokument, intervjua och samtala med framför allt äldre människor.

Läs Mer

KAMRATFÖRENINGEN GAMLA GIFFARE

I dagligt tal bara Gamla Giffare, bildades 1977. Enligt gamla statuter var det mycket stränga regler för att väljas in som medlem. För att vara aktuell, skulle man varit aktiv idrottare, styrelsemedlem eller varit aktiv som funktionär med andra ord varit väl involverad i Bollnäs GIF. Med dessa förutsättningar är det svårt att förnya medlemsanslutningen.

Läs Mer

LIMA HEMBYGDSFÖRENING

Lima Hembygdsförening bildades år 1909, samma år byggdes Fornstugan i Lima kyrkby. Fornstugan flyttades till Hembygdsgården- Västagården år 1970. Västagården grundades år 1780 av Västa Lars Olsson född 1754. Gården fanns i samma släkt fram till 1952.

Läs Mer

LJUNGSTORP & TUVAN

Min uppväxt tillbringades på två ställen. Min pappa kom från Mora och området vi bodde på hette Tuvan. Min mamma kom från Vallsta där jag kom att gå i skolan på 50- och 60-talet. I Vallsta bodde vi i ett soldattorp som hette Ljungstorp. Därav kom namnet på mitt arkiv, Ljungstorp & Tuvan.

Läs Mer

LUNDBY HEMBYGDSFÖRENING

Lundby Hembygdsförening har sin verksamhet i Kyrkbyskolan på Prästvägen 11 i Göteborg. Vi träffas här normalt varje tisdag under ”terminstid” mellan kl 10 och 12:30. Kom och delta i verksamheten, titta på bilder från Lundby och skolkort från Kyrkbyskolan m.m. Vissa dagar har vi igång bakugnen och bakar lundbykakor.

Läs Mer

LYSEKILS KOMMUN

Lysekils kommun har en spännande historia och i våra olika arkiv finns många intressanta dokument bevarade.
Ett par årtal har varit särskilt viktiga för Lysekils kommuns historia.

År 1836 blir Lysekil köping.

Läs Mer

LÄNSMUSEET GÄVLEBORG

Länsmuseet Gävleborg är en stiftelse som arbetar med kulturarv och konst i Gävleborgs län. Museiverksamheten tog sin egentliga början 1933 då länsintendent Philibert Humbla anställdes av Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund för ”hembygdsvårdande uppgifter”.

Läs Mer

MADESJÖ ÖRSJÖ KRISTVALLA HEMBYGDSFÖRENING

Madesjö-Örsjö-Kristvalla, din hembygdsförening för tre socknar i Nybro kommun. Madesjö-Örsjö-Kristvalla hembygdsförening består av många idéella kämpar, som ordnar aktiviteter året om. Föreningen startade 1957. Vid extra årsstämma den 25 oktober 2011 fick föreningen nya stadgar och bytte namn till Madesjö-Örsjö-Kristvalla Hembygdsförening, från tidigare enbart Madesjö hembygdsförening.

Läs Mer

MALUNG-SÄLENS FÖRENINGAR

Malung-Sälens föreningar AB (svb) är ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning vilket innebär att all eventuell vinst återinvesteras i den egna verksamheten. Aktiebolaget ägs av den ideella föreningen Malung-Sälens föreningar (som i sin tur ägs av de ideella medlemsföreningarna).

Läs Mer

MÄNNISKOR I SÖDERHAMN

Ett album med porträtt på kvinnor, män och barn dök upp på en loppis i Söderhamn. Om människorna som finns avbildade kommer därifrån är okänt. Eftersom bilderna satt tillsammans i samma album så får det förutsättas att det finns släktband mellan personerna. Hör av dig om du känner igen någon. Det skulle vara roligt att lösa gåtan.

Läs Mer

MÄRTA UTIGÅRDS OLSSON

Edvin Nilsson (1900-1988) föddes och växte upp i Finnfara. Han var tidigt intresserad av fotografering. Den första kameran köpte han 1915 för 35 kronor. När han på äldre dagar flyttade till Karlslund i Bollnäs tog han upp sin hobby på nytt. Han ägnade mycket tid till att bland annat framkalla gamla kort.

Läs Mer

MÖRBYLÅNGA HEMBYGDSFÖRENING

Året var 1950 och dagen den 13 mars. Ett antal av ortens hembygdsintresserade hade samlats för att bilda Mörbylånga Församlings lokalorganisation av Ölands södra kontrakts hembygdsförening, sedermera Mörbylånga Hembygdsförening. Förslag till stadgar hade tidigare utarbetats av Ölands södra kontrakts hembygdsförening och stadgarna antogs vid mötet.

Läs Mer

ORDENSSÄLLSKAPET JÄMTLANDS GILLE

Den 26 nov. 1880 träffades fjorton yngre män hos traktören Per Jonsson för att bilda ett ”vänskaps och brödraförbund.” Detta var inledningen till Jämtlands Gille. Grundarnas profession varierade från handlare till hantverkare. De var relativt unga herrar (medelåldern var 27 år!) och som redan funnit sin plats i samhället.

Läs Mer

OSKARS HEMBYGDSFÖRENING

Oskars Hembygdsförening bildades i april 1969. Detta efter en förfrågan från Hembygdsvårdskommitten i Nybro stad. Den första styrelsen bestod av: Harry Dahlin ordförande, Bertil Olsson kassör, Tekla Johansson sekreterare, Herbert Johnsson v. ordförande, Folke Andersson, Elna Andersson, Olga Lindgren, Sigrid Söderberg, Manfred Wiesland, May Johansson. Medlemskap tecknades av 30 personer. Första medlemsavgiften var 3 kronor per år.

Läs Mer

POLYFOTO BOLLNÄS

Två foto- och hemelektronikbutiker som ”alltid funnits” i Bollnäs centrum är Wåhlstedts Foto & Ateljé, som grundades av Leo Wåhlstedt 1921. Den andra är Polyfoto, som startade i ungefär samma veva av Henrik Nordkvist. Vi på Digital Kultur kommer här att visa upp en blandad kompott av bilder Polyfoto tagit genom åren.

Läs Mer

RALPH LUNDSTEN

Vi på Digital Kultur vill uppmärksamma Sveriges mest kände kompositör Ralph Lundsten. Ralph är Sveriges första och största tonsättare av elektronisk- och synthesizer-musik, konstnär, filmskapare och författare. Vi besökte honom i hans hem vid Skurusundet utanför Stockholm.

Läs Mer

RENGSJÖ SK

24/2 1907, Rengsjö SK bildas som skidåkarklubb. 6/12 1908, SK ändras från Skidklubb till Sportklubb eftersom friidrott kom med i programmet. 8/2 1913, Rengsjö SK somnar in efter bara sex år. 12/3 1916, Rengsjö IF (Idrottsförening) startas och fotbollen gör intrång bredvid den dominerande skidåkningen. År 1921 hade Rengsjö inte mindre än sex lag i gång i fotboll.

Läs Mer

SKÅLAN

Mellan 1998 och 2011 så gjordes en omfattande inventering och inskanning av gamla fotografier i grannbyarna Skålan och Börtnan, vilket resulterade i tiotalet fotoutställningar för allmänt beskådande på dåvarande ICA-affären i byn. Unikt var att de allra flesta fotografierna var väl dokumenterade med namn och platser. Fotoarkivet skapades av numera framlidne Lars Göran Larsson.

Läs Mer

SOLVEIGS PORTRÄTT

Dessa bilder kommer från ett familjealbum som ingen vet särskilt mycket om. På ett par bilder syns Per Andersson och Anna Kallin från gården Kallins i Nansta, Forsa i norra Hälsingland. Ingen i vår släkt vet vilka de andra personerna på resterande bilder är. De kan härstamma från Forsatrakten i Hälsingland eller från Ångermanland. Det skulle vara mycket roligt om någon kände igen personerna och kunde delge oss den informationen.

Läs Mer

STIFTSGÅRDEN I UNDERSVIK

Undersviks stiftsgård ligger invid Ljusnan i norra delen av Bollnäs kommun. Strax väster om gården passerar riksväg 83 samt Norra stambanan. På gården finns 50 rum med logimöjligheter för cirka 115 personer. Huvudbyggnadens norra gavel har förlängts med en utbyggnad mot väster, utgörande Stiftsgårdens kapell. Gården var ursprungligen handelsgård för de boende i trakten.

Läs Mer

SVARTEBORGS HEMBYGDSFÖRENING

Föreningen startade 1974 på initiativ av Gustav Hermansson i Svarteborg. Svarteborgs hembygdsförening har till ändamål enligt stadgarna ”att inom Svarteborgs socken väcka hembygdsintresset och verka för att tillvarataga och bevara områdets kulturhistoriska minnen av både materiellt slag såsom, fasta fornlämningar och lösa fornfynd, folkminnen, gammal bebyggelse, husgeråd och redskap, arkivhandlingar och fotografier, samt vad som i övrigt är ägnat att belysa traktens kulturhistoria.”

Läs Mer

SVEA ARNERDAL

Svea Arnerdal (född Nilsson) föddes 1908 i Billeberga utanför Landskrona som nummer tre av tio syskon. Efter skolgången kunde hon tack vare två bröder flytta till Stockholm och hon fick arbete i en familj som barnskötare. På Dalens dansbana träffade hon Lycke Arnerdal som blev hennes man och de bosatte sej i Liseberg strax söder om Stockholm. De fick tre barn och senare sju barnbarn.

Läs Mer

SVEN-MIKAEL MICKELSSON

Sven Mikael föddes 1931 i Borg, Norrala. Han gifte sig med Gerd och fick fyra barn. Började sitt arbetsliv på Söderhamns verkstäder som 17-åring. Tillsammans med Sture Hall så grundade han konstruktions- och uppfinnarföretaget Mickhall verktyg AB, som levde i nästan 40 år och som under en tid hade nio anställda. Var med och startade föreningen Söderhamns andan, Söderhamns fotoklubb m.m.

Läs Mer

SVENSKA SPÅRVÄGSSÄLLSKAPET

Nordens största webbplats för lokaltrafikintresserade sedan 1996. Svenska Spårvägssällskapet kör museispårvagnar på fyra platser i Sverige. I Malmköping finns Sveriges Lokaltrafikmuseum med bevarade spårvagnar och bussar från många svenska städer. Vi kör också i Stockholm, Norrköping och Malmö och samverkar med Ringlinien i Göteborg. Tag plats i de gamla sätena och låt någon av våra spårvagnar från 1900- till 1950-talen ta med dig längs linjen.

Läs Mer

SÄRNA HEMBYGDSFÖRENING

För att berätta om föreningens tillkomst måste vi börja i mitten av 1800-talet. Då inleddes industrisamhällets formande och inget var heligt. Vid väganläggningar skövlades många fornminnen, gamla saker kastades eller brändes. De gamla kläderna och bruksföremålen dög inte längre och ersattes gärna mot de nya, fabriksframställda produkterna.

Läs Mer

SÖRBACKAN

Sven Thyrén föddes 1922. Han växte upp och levde halva sitt vuxna liv på torpstället Sörbackan i byn Tygsta i Trönödal. Där drev han ett småbruk tillsammans med sin hustru. De fick fem barn. Förutom gårdssysslorna försörjde Sven familjen som busschaufför. I slutet av 60-talet när jordbrukseran kommit mot sitt slut fick Sven anställning på F15 som personalvårdskonsulent och familjen flyttade till Söderhamn.

Läs Mer

TEATERFÖRENINGEN ARNLJOTSPELEN

Vi har vårt säte på Frösön i Jämtland, och har som främsta syfte att uppföra Wilhelm Peterson-Bergers vikingadrama Arnljot. Föreningen bildades 1937 under namnet ”Amatörföreningen Frösöspelen” på initiativ av Wilhelm Peterson-Berger. 1989 ändrades namnet till nuvarande ”Teaterföreningen Arnljotspelen”. Föreningen har cirka 120 medlemmar. Enligt Wilhelm Peterson-Bergers önskemål framförs dramat till större delen av amatörer och allt arbete inom föreningen sker ideellt.

Läs Mer

TORSLUNDA HEMBYGDSFÖRENING

Torslunda socken ligger på Ölands västra sida och breder ut sig från Ölandsbron i norr till Eriksöre i söder. I väster gränsar socknen mot Kalmarsund och i öster mot socknarna Norra Möckleby och Sandby-Gårdby. Största ort är Färjestaden med nära 9000 bofasta. I socknen finns också våra tolv byar Arontorp, Björnhovda, Eriksöre, Kalkstad, Kråketorp, Kåtorp. Lenstad, Lundtorp, Runsbäck, Torslunda, Skogsby, Tveta och Tävelsrum.

Läs Mer

TRANSTRANDS HEMBYGDSFÖRENING

Transtrands Hembygdsförening bildades 1947, samtidigt som Olnispagården restaurerades och blev hembygdsgård. Föreningens syfte är att bevara och stärka minnet av tidigare generationers livsformer och att samla och vårda byggnader och andra föremål som kan åskådliggöra livet från förr i Transtrandsbygden. Styrelsen arbetar aktivt med bland annat dokumentering och bevarande av bygdens dialekt, Transtrandsmålet.

Läs Mer

ULF FAHLESON

Ulf Fahleson, hade fotografering som en stor hobby. Han fotade med en Minolta systemkamera med flera utbytbara objektiv. Han föddes 1932 i Luleå men växte upp i Nockeby utanför Stockholm. Han hade lätt för sig i skolan och fick hoppa över två klasser. Han läste på KTH och blev civilingenjör i plasmafysik och 1974 disputerade han och blev professor.

Läs Mer

ULLFORS BRUK

Ullfors i Tierps socken, har sitt namn efter asaguden Ull, den skidåkande, och är för första gången omnämnt i arkivhandlingar år 1326. Här formade Tämnarån en stark ström, över en tröskel, ner på Tierpsslätten. Drottning Kristina gav rätten att anlägga ett bruk i Ullfors år 1647 till brukspratron Henrik Lemmens (1582-1657). Det blev Henriks son Peter Lemmens (1622-1666), utbildad i Amsterdam, som ledde anläggandet av den 80 meter långa dammbyggnaden i Ullfors, vilken åstadkom en fallhöjd på 3,8 meter. En mäktig energikälla för ett flertal vattenhjul för drivande av hammarsmedja och masugn, en kvarn och en vattensåg.

Läs Mer

VERA FAHLESON

Vera föddes 1896 och var gift med Vilhelm Fahleson. Vera var huslig och mån om sin familj och släkt. Hon sydde och stickade kläder till alla. Hon var utbildad till sömmerska i sin ungdom jobbade något år som sömmerska. Sen tyckte hon väldigt mycket om att vara på Solvik förstås.

Läs Mer

VILHELM FAHLESON

Vilhelm Fahleson kommer från Luleå. Efter studentexamen i Luleå studerade han vid KTH i Stockholm och blev 1922 civilingenjör i kemi. Han arbetade sedan i familjens fruktimportföretag och senare i egna företag (bl.a. Dambi som tillverkade dammsugare). Han var med i Luleå segelsällskap och han vann många priser och pokaler från olika kappseglingar. Hans egna båt hette Ellida och det var där han träffade sin blivande fru, Vera.

Läs Mer

VÄSTERVÅLA HEMBYGDSFÖRENING

Socknen har fått sitt namn av den plats där kyrkan ligger, ursprungligen Wåla. Eftersom det även finns ett Wåla i Uppland, så blev vårt namn Wäster Wåla, senare Västervåla. Västervåla socken ligger i Västmanland, ca 5 mil norr om Västerås, och tillhör Fagersta kommun. Socknen har åtminstone sedan 1600-talet i första hand präglats av bergsbruk och i andra hand av jordbruk. Men det finns betydligt tidigare spår av järnhantering.

Läs Mer

WÅHLSTEDTS FOTO & ATELJÉ

Grundaren Axel Leo Wåhlstedt föddes i byn Segersta cirka 2 mil utanför Bollnäs 1894. Leo fick under sin uppväxt sin första kamera och därefter vaknade fotointresset som han behöll under hela sitt liv. Leos första läromästare var fotograf Simon Nyberg i Bergby, cirka 4 mil norr om Gävle. Sin praktik gjorde han bland annat i Oskarshamn på ateljé Lux och hos kungliga hovfotografen Ferdinand Flodin i Stockholm.

Läs Mer

WÄNGERMARK

Bildarkivet Wängermark är en samling fotografier som skildrar natursköna Hälsingland men även resor genom Dalarna. Här hittar vi bilder på allt från bröllop, julaftnar och födelsedagar fotat ur ett vardagsperspektiv som på ett tydligt sätt visar hur det var att leva på 60- och 70-talet. Motiven är allt från porträtt till rena naturbilder men även stadsbilder och då i synnerhet från staden Bollnäs.

Läs Mer

ÅKE ROBERTSSON

Åke Robertsson fotograferade under hela sitt liv. Han dokumenterade luciakandidater och skolavslutningar, åkte på reportageresor och följde artister. För honom var alla jobb lika mycket värda – han såg bilder överallt och efterlämnade en viktig bit fotohistoria. I detta arkiv ser vi ögonblick tagna av Åke Robertsson under 1980- och 1990-talet. Bilder från en tid då företagen var många, föreningslivet starkt och folkfesterna stora.

Läs Mer

ÅRE KOMMUN

I Åre kommun länkas det mittnordiska bältet samman. Här möts fjäll, sjöar, vildmark och bördig jordbruksbygd. Idag är Åreskutan med dess möjligheter till skidåkning den främsta anledningen till att besöka Åre. I Åre kommun bor cirka 10 000 invånare. Järpen är centralort. Kommunarkivet förvarar bland annat Alfred Allmins arkiv.

Läs Mer