SENASTE NYTT

Efterlysning!

Bilder med information är så mycket roligare än bilder utan. Här kommer tre stycken bilder från Wåhlstedts Foto & Ateljé i Bollnäs där ingen information finns. Vad kan vara bättre då än att vända sig till det bästa stället som finns för att få svar? Nämligen till er där ute i stugorna. Ni vet oftast. Så klura på dessa bilder. Var är de tagna och när?


Digital Kultur på besök hos Ralph Lundsten

Vi på Digital Kultur vill uppmärksamma Sveriges mest kände kompositör Ralph Lundsten. Ralph är Sveriges första och största tonsättare av elektronisk- och synthesizer-musik, konstnär, filmskapare och författare. Vi besökte honom i hans hem vid Skurusundet utanför Stockholm. Ett hem fyllt av färg och fantastiska inredningsdetaljer. Så långt från ett vanligt hem man kan komma eller som han själv brukar säga. ”Välkommen till ett helt normalt svenskt hem. Huvudsaken man är frisk och kry och inte äger en IKEA katalog”. Vi på Digital Kultur vill betona att det finns ingenting i detta hem som är normalt men det är mycket vackert och lika konstnärligt som allt Ralph har gjort.

Hans hus heter Skärgården, ett synnerligen rosa hus. Bredvid Skärgården finns hans tidigare synnerligen rosa hus, Frankenburg där även hans världsberömda Andromedastudio var inrymd. Han har gett ut över 140 LP och CD skivor och det han skapat går inte att beskriva. När han började skapa elektronmusik på 50-talet så var han en av pionjärerna. Mest omtyckta är nog Ralphs elva natursymfonier, rymd- och meditationsmusik. I hans ljudstudio fanns t.ex. världens första synthesizer med polyfoni och sequencer, Andromatic. Denna byggdes av Ralphs vän Erkki Kurenniemi.

Erkki Kurenniemi (född 10 juli 1941, Hämeenlinna, Finland – död 1 maj 2017) var en finsk designer, kompositör, filosof och konstnär. Han var en pionjär inom elektronisk konst i Finland och en tidigare kärnforskare som komponerade datorbaserad musik och designade sina egna instrument samt grundade University of Helsinki Electronic Music Studio 1962.

Ralph Lundsten var också sextiotalets mest prisbelönta kortfilmare som vann Svenska Filminstitutets kvalitetspremium fyra år i rad! Konstpris på Parisbiennalen 1967 och Hjärtat brinner 1967 fick många priser från hela världen. Ralph berättar. En av mina filmer köptes in av SF som ett förspel till en Ingmar Bergman film. När Bergman såg min film sa han. Den här filmen slår ihjäl min långfilm så jag förbjuder det. Som en reaktion på detta skrev jag till Bergman och frågade om han ville bli b-regissör till min nästa film. Ralph är inte blyg och det behöver han inte heller vara. Några kända exempel på filmer är Hej stad och Massor (Moderna Museet 1966 och 1968). Massor var också Sveriges bidrag till triennalen i Milano (1968) och visades på Louvren i Paris (1969) under namnet Foultitude.

På Nationalmuseum (1968) och Museum of Contemporary Crafts i New York (1969) visades med stor framgång utställningen Feel it.

Musikmaskinen Andromatic visades på konstsalongen Samlaren (1968) i en utställning kallad Den immateriella processen.

Ralph Lundstens Kärleksmaskin (med ljud och ljusstyrd Lundsten-målning), var i många år utställd på Pripps ölmuseum. Hjärtat sitter till vänster hette en annan utställning på Göteborgs Konstmuseum (1998), där Kärleksmaskinen ingick. Senast Kärleksmaskinen var offentligt utställd, var på Livskärlek, Musikmuseet i Stockholm (2000). Det var museets andra utställning om Ralph Lundstens liv och verk (!), den första kallades Fantasin är en del av vår verklighet – en utställning om Ralph Lundstens musik (1991/1992).

Ljud- och ljusväggen Holmia för Stockholmsutställningen i Helsingfors (1969). Förutom ljud- och ljusväggen Andromatic II, hade Lundsten och Nilson komponerat invignings- och festivalmusik för Expo Norr (1969). Musiken framfördes från två över staden Östersund svävande ballonger!

New Media Zero, Ateljé Grafica i Malmö (1975), Musiken i bild, Södertälje konsthall (1975) är andra Lundstenska utställningar. Ljudskulpturerna Andromeda Amoroso och Andromedian Light visades på Liljevalls Konsthall (1982), mm. mm.

Ralph har sänt tre berömda Sommarprogram och efter det första programmet fick han 1500 tack- och kärleksbrev! Ingen annan sommarpratare har fått sådan stor respons på sitt sommarprogram.

Han har sedan 1959 oberoende och ignorerande alla ismer, skapat sitt eget personliga musikspråk, originella filmer och utställningar. Hans musik spelas världen över och genom den signaturmelodi som Utlandsradion använde i sina sändningar, 1984–2011 blev han än mer Sveriges musikaliska röst i vida världen, och melodin världens mest spelade! Temat spelades ca 6 400 000 gånger i radion och hamnade som ”mest spelade melodi” i Guinness Rekordbok 2000 och 2001. Melodin är ur Nordisk natursymfoni nr 4 ”En sommarsaga”.

Efter över tre timmar med intressanta samtal, fika, spännande husvisning och kopierande av bild-, film- och ljudmaterial återvände vi lyckliga hemåt. Vi vill tacka denna oerhört trevliga och sympatiska man för en dag att minnas. Tack Ralph Lundsten.

https://www.digitalkultur.se/tor/ralph_lundsten/public/


En dag på Ullfors Bruk

”Kan du skjutsa mig till Ullfors?” frågade min mor mig en dag i höstas. Vad ska du göra där frågade jag. Jo, ett gäng släktforskningsintresserade ska göra ett besök på det gamla bruket där och eftersom en förfader till oss, Hinrich (Henrik) Lemmens, grundade bruket 1647 skulle det vara roligt att besöka det svarade hon.

Det kan man ju inte tacka nej till så när det var dags satte vi oss i bilen och åkte ner till Ullfors. Väl där fick vi se oss omkring och höra brukets historia av Ullforsgruppens duktiga guider. Bland annat finns den 36 ton tunga mumblingshammaren att beskåda.

Som grädde på moset fick vi sådan bra kontakt med Berit från Ullforsgruppen av vi hjälpte dem att digitalisera deras gamla fotografier. Dessa bilder finns nu att se i deras databas på adressen

https://www.digitalkultur.se/tor/ullfors_bruk/public/

Gerda och Eriks Arbrå

”Gerda och Eriks Arbrå” blev namnet på den samling fotografier vi fick från Göran Pettersson. Skanningsarbetet pågår och de första tre albumen finns nu utlagda i deras databas. De hade en ur och optikaffär i Arbrå och på bilden nedan syns Gerda och Jan framför butiken. Här finns också bilder från Eriks militärtjänstgöring i Östersund, Karungi, Eda brunn i Värmland (se bild nedan), Mellbyn med flera ställen. Gerda engagerade sig i Lottakåren och det finns många bilder från en Lottakårsledarkurs i Sigtuna 1942. Nedan finns en fin stadsbild från Söderhamn och bron i Vallsta. I övrigt finns många bilder från Orbaden, Arbrå, Vallsta, Acktjärbo och andra ställen i Hälsingland och Sverige. 25 album återstår att digitalisera så mycket intressant kommer att laddas upp i framtiden.

https://www.digitalkultur.se/tor/gerda_och_eriks_arbra/public/
Julafton i november!

Första november dök det upp en tidig julklapp hos oss på Digital Kultur. Två flyttkartonger med prydligt dokumenterade fotoalbum fyllda med fotografier på människor och miljöer från Arbrå i Hälsingland. Det äldsta albumet är från 1939. Tack Göran Pettersson för att du lämnade denna bildskatt till oss. Detta kommer att bli till glädje för alla Arbråbor och alla med anknytning dit.

Sida 1 av 1512345»10...Last »