EDLUNDS FOTO

EDLUNDS FOTO

Per-Olof Edlund 1889-1982, föddes hemma på gården i Ed, Korskrogen. Som ung arbetade han som bokbindarlärling hos sin morbror och gjorde bl.a. ryggar till böcker i kyrkoarkivet. I tonåren blev han slaktare och när han blev äldre övertog han fädernesgården och drev den i många år. Per-Olof blev tidigt intresserad av fotografering. Efter första världskriget skaffade han sig allt han behövde för att fotografera och framkalla bilder.

Han fotograferade allt som t.ex. bröllop och andra högtider. Han arbetade också som vykortsfotograf och framför allt fotograferade han Färilabygden både till vardags och till fest. Resultatet har blivit ett stort och mycket värdefullt fotoarkiv. Han var även en duktig tecknare och målare som dokumenterade hembygden på olika sätt. Skjutvapen var ett annat stort intresse.

Likaså var han en finurlig uppfinnare. T.ex. tog han fram en lappningsmaskin för kulhål i måltavlor och en fjädrande mjölkskopa som såldes i 10000 exemplar genom Åhlén & Holm. Sonen Karl Edlund född 1913 blev den legendariske Färilafotografen. I hans filmer från 50-talet får vi stifta bekanskap med människor som var med på den tiden, Färilas 350-årsfirande som självständig kommun sommaren 1958, allmogebröllop, karnevaler, anskaffande av ved, lastbilshistoria, Vikstenstorpet med dans och lekar m.m.

Han drev sin fotostudio i hemmet från 1938. 1955 byggdes en ny lokal i samarbete med Pressbyrån där han drev studio och affär fram till hösten 1975. Då sålde han till Bengt och Inge Sverin p.g.a. sjukdom. Karl Edlund avled senare i oktober 1975.

Tillbaka