RALPH LUNDSTEN

RALPH LUNDSTEN

Vi på Digital Kultur vill uppmärksamma Sveriges mest kände kompositör Ralph Lundsten. Ralph är Sveriges första och största tonsättare av elektronisk- och synthesizer-musik, konstnär, filmskapare och författare. Vi besökte honom i hans hem vid Skurusundet utanför Stockholm. Ett hem fyllt av färg och fantastiska inredningsdetaljer. Så långt från ett vanligt hem man kan komma eller som han själv brukar säga. ”Välkommen till ett helt normalt svenskt hem. Huvudsaken man är frisk och kry och inte äger en IKEA katalog”. Vi på Digital Kultur vill betona att det finns ingenting i detta hem som är normalt men det är mycket vackert och lika konstnärligt som allt Ralph har gjort.

Hans hus heter Skärgården, ett synnerligen rosa hus. Bredvid Skärgården finns hans tidigare synnerligen rosa hus, Frankenburg där även hans världsberömda Andromedastudio var inrymd. Han har gett ut över 140 LP och CD skivor och det han skapat går inte att beskriva. När han började skapa elektronmusik på 50-talet så var han en av pionjärerna. Mest omtyckta är nog Ralphs elva natursymfonier, rymd- och meditationsmusik. I hans ljudstudio fanns t.ex. världens första synthesizer med polyfoni och sequencer, Andromatic. Denna byggdes av Ralphs vän Erkki Kurenniemi.

Erkki Kurenniemi (född 10 juli 1941, Hämeenlinna, Finland – död 1 maj 2017) var en finsk designer, kompositör, filosof och konstnär. Han var en pionjär inom elektronisk konst i Finland och en tidigare kärnforskare som komponerade datorbaserad musik och designade sina egna instrument samt grundade University of Helsinki Electronic Music Studio 1962.

Ralph Lundsten var också sextiotalets mest prisbelönta kortfilmare som vann Svenska Filminstitutets kvalitetspremium fyra år i rad! Konstpris på Parisbiennalen 1967 och Hjärtat brinner 1967 fick många priser från hela världen. Ralph berättar. En av mina filmer köptes in av SF som ett förspel till en Ingmar Bergman film. När Bergman såg min film sa han. Den här filmen slår ihjäl min långfilm så jag förbjuder det. Som en reaktion på detta skrev jag till Bergman och frågade om han ville bli b-regissör till min nästa film. Ralph är inte blyg och det behöver han inte heller vara. Några kända exempel på filmer är Hej stad och Massor (Moderna Museet 1966 och 1968). Massor var också Sveriges bidrag till triennalen i Milano (1968) och visades på Louvren i Paris (1969) under namnet Foultitude.

På Nationalmuseum (1968) och Museum of Contemporary Crafts i New York (1969) visades med stor framgång utställningen Feel it.

Musikmaskinen Andromatic visades på konstsalongen Samlaren (1968) i en utställning kallad Den immateriella processen.

Ralph Lundstens Kärleksmaskin (med ljud och ljusstyrd Lundsten-målning), var i många år utställd på Pripps ölmuseum. Hjärtat sitter till vänster hette en annan utställning på Göteborgs Konstmuseum (1998), där Kärleksmaskinen ingick. Senast Kärleksmaskinen var offentligt utställd, var på Livskärlek, Musikmuseet i Stockholm (2000). Det var museets andra utställning om Ralph Lundstens liv och verk (!), den första kallades Fantasin är en del av vår verklighet – en utställning om Ralph Lundstens musik (1991/1992).

Ljud- och ljusväggen Holmia för Stockholmsutställningen i Helsingfors (1969). Förutom ljud- och ljusväggen Andromatic II, hade Lundsten och Nilson komponerat invignings- och festivalmusik för Expo Norr (1969). Musiken framfördes från två över staden Östersund svävande ballonger!

New Media Zero, Ateljé Grafica i Malmö (1975), Musiken i bild, Södertälje konsthall (1975) är andra Lundstenska utställningar. Ljudskulpturerna Andromeda Amoroso och Andromedian Light visades på Liljevalls Konsthall (1982), mm. mm.

Ralph har sänt tre berömda Sommarprogram och efter det första programmet fick han 1500 tack- och kärleksbrev! Ingen annan sommarpratare har fått sådan stor respons på sitt sommarprogram.

Han har sedan 1959 oberoende och ignorerande alla ismer, skapat sitt eget personliga musikspråk, originella filmer och utställningar. Hans musik spelas världen över och genom den signaturmelodi som Utlandsradion använde i sina sändningar, 1984–2011 blev han än mer Sveriges musikaliska röst i vida världen, och melodin världens mest spelade! Temat spelades ca 6 400 000 gånger i radion och hamnade som ”mest spelade melodi” i Guinness Rekordbok 2000 och 2001. Melodin är ur Nordisk natursymfoni nr 4 ”En sommarsaga”.

Efter över tre timmar med intressanta samtal, fika, spännande husvisning och kopierande av bild-, film- och ljudmaterial återvände vi lyckliga hemåt. Vi vill tacka denna oerhört trevliga och sympatiska man för en dag att minnas. Tack Ralph Lundsten.

Tillbaka