SENASTE NYTT

En dag på Ullfors Bruk

”Kan du skjutsa mig till Ullfors?” frågade min mor mig en dag i höstas. Vad ska du göra där frågade jag. Jo, ett gäng släktforskningsintresserade ska göra ett besök på det gamla bruket där och eftersom en förfader till oss, Hinrich (Henrik) Lemmens, grundade bruket 1647 skulle det vara roligt att besöka det svarade hon.

Det kan man ju inte tacka nej till så när det var dags satte vi oss i bilen och åkte ner till Ullfors. Väl där fick vi se oss omkring och höra brukets historia av Ullforsgruppens duktiga guider. Bland annat finns den 36 ton tunga mumblingshammaren att beskåda.

Som grädde på moset fick vi sådan bra kontakt med Berit från Ullforsgruppen av vi hjälpte dem att digitalisera deras gamla fotografier. Dessa bilder finns nu att se i deras databas på adressen

http://www.digitalkultur.se/tor/ullfors_bruk/public/

Gerda och Eriks Arbrå

”Gerda och Eriks Arbrå” blev namnet på den samling fotografier vi fick från Göran Pettersson. Skanningsarbetet pågår och de första tre albumen finns nu utlagda i deras databas. De hade en ur och optikaffär i Arbrå och på bilden nedan syns Gerda och Jan framför butiken. Här finns också bilder från Eriks militärtjänstgöring i Östersund, Karungi, Eda brunn i Värmland (se bild nedan), Mellbyn med flera ställen. Gerda engagerade sig i Lottakåren och det finns många bilder från en Lottakårsledarkurs i Sigtuna 1942. Nedan finns en fin stadsbild från Söderhamn och bron i Vallsta. I övrigt finns många bilder från Orbaden, Arbrå, Vallsta, Acktjärbo och andra ställen i Hälsingland och Sverige. 25 album återstår att digitalisera så mycket intressant kommer att laddas upp i framtiden.

http://www.digitalkultur.se/tor/gerda_och_eriks_arbra/public/
Julafton i november!

Första november dök det upp en tidig julklapp hos oss på Digital Kultur. Två flyttkartonger med prydligt dokumenterade fotoalbum fyllda med fotografier på människor och miljöer från Arbrå i Hälsingland. Det äldsta albumet är från 1939. Tack Göran Pettersson för att du lämnade denna bildskatt till oss. Detta kommer att bli till glädje för alla Arbråbor och alla med anknytning dit.

Vet du vem jag är?

Jag satt en dag på Bollnäs Busstation och väntade på linje 100 mot Söderhamn. Plötsligt kom en trevlig dam och frågade om det fanns någon buss som gick mot Ren. Ja det blir samma buss som jag ska åka med sa jag. Tack sa damen och gick för att hämta sin man en bit längre bort. Mannen kom och satte sig bredvid mig. Han sa, vet du vem jag är? Jag blev paff och tänkte, borde jag veta det?

Jag heter Sven-Mikael Mickelsson sa mannen, jag visste fortfarande inte vem han var men… jag fortsatte att prata med honom för han var mycket intressant och fängslande.

Det var början på en mycket trevlig bekantskap som vi på Digital Kultur aldrig kommer att glömma.

Sven Mikael föddes 1931 i Borg, Norrala. Han gifte sig med sin Gerd och fick fyra barn. Började sitt arbetsliv på Söderhamns verkstäder som 17-åring. Tillsammans med Sture Hall grundade han konstruktions- och uppfinnarföretaget Mickhall verktyg AB, som levde i nästan 40 år och som under en tid hade nio anställda. Han har gjort sig känd bland annat som flitig uppfinnare, innehavare av ett flertal patent, fotograf och kreativ konstnär. Han var med och startade föreningen Söderhamnsandan, Söderhamns fotoklubb m.m.

Hans bilder är från barndomens Norrala, resor i Sverige och utomlands, produktbilder från hans företag och rena konstnärliga bilder.

Vi på Digital Kultur vill slå ett slag för han stora konstnärshet. Här visar vi några axplock från hans stora samling. Mer finns om ni besöker arkivet.

http://www.digitalkultur.se/tor/sven_mikael_mickelsson/public/
Albin Larsson från ”Mjölnars” i Arbrå

I ett gammalt tegelhus som heter ”Mjölnars” i Arbrå bor Anna Wrigstad Östberg tillsammans med sin man. Från början var huset en disponentvilla till ett tegelbruk som låg i närheten. När de köpte sitt hus hittade de en del gamla bilder av Albin Larsson som levde hela sitt liv i detta hus. Han var amatörfotograf och med i Arbrå fotoklubb. Det finns inte mycket information kring vare sig bilderna eller Albin Larsson så vi hoppas att allmänheten som minns honom eller känner igen motiven kan bidra med kunskap.

http://www.digitalkultur.se/tor/albin_larsson/public/

Sida 1 av 1512345»10...Last »