Archives

Category Archive for: ‘Okategoriserade’

Gerda och Eriks Arbrå

”Gerda och Eriks Arbrå” blev namnet på den samling fotografier vi fick från Göran Pettersson. Skanningsarbetet pågår och de första tre albumen finns nu utlagda i deras databas. De hade en ur och optikaffär i Arbrå och på bilden nedan syns Gerda och Jan framför butiken. Här finns också bilder från Eriks militärtjänstgöring i Östersund, Karungi, Eda brunn i Värmland (se bild nedan), Mellbyn med flera ställen. Gerda engagerade sig i Lottakåren och det finns många bilder från en Lottakårsledarkurs i Sigtuna 1942. Nedan finns en fin stadsbild från Söderhamn och bron i Vallsta. I övrigt finns många bilder från Orbaden, Arbrå, Vallsta, Acktjärbo och andra ställen i Hälsingland och Sverige. 25 album återstår att digitalisera så mycket intressant kommer att laddas upp i framtiden. http://www.digitalkultur.se/tor/gerda_och_eriks_arbra/public/

Read More

Julafton i november!

Första november dök det upp en tidig julklapp hos oss på Digital Kultur. Två flyttkartonger med prydligt dokumenterade fotoalbum fyllda med fotografier på människor och miljöer från Arbrå i Hälsingland. Det äldsta albumet är från 1939. Tack Göran Pettersson för att du lämnade denna bildskatt till oss. Detta kommer att bli till glädje för alla Arbråbor och alla med anknytning dit.

Read More

Vet du vem jag är?

Jag satt en dag på Bollnäs Busstation och väntade på linje 100 mot Söderhamn. Plötsligt kom en trevlig dam och frågade om det fanns någon buss som gick mot Ren. Ja det blir samma buss som jag ska åka med sa jag. Tack sa damen och gick för att hämta sin man en bit längre bort. Mannen kom och satte sig bredvid mig. Han sa, vet du vem jag är? Jag blev paff och tänkte, borde jag veta det? Jag heter Sven-Mikael Mickelsson sa mannen, jag visste fortfarande inte vem han var men… jag fortsatte att prata med honom för han var mycket intressant och fängslande. Det var början på en mycket trevlig bekantskap som vi på Digital Kultur aldrig kommer att glömma. Sven Mikael föddes 1931 i Borg, Norrala. Han gifte sig med sin Gerd och fick fyra barn. Började sitt arbetsliv på Söderhamns verkstäder som 17-åring. Tillsammans med Sture Hall grundade han konstruktions- och uppfinnarföretaget Mickhall verktyg AB, som levde i nästan 40 år och som under en tid hade nio anställda. Han har gjort sig känd bland annat som flitig uppfinnare, innehavare av ett flertal patent, fotograf och kreativ konstnär. Han var med och startade föreningen Söderhamnsandan, Söderhamns fotoklubb m.m. Hans bilder är från barndomens Norrala, resor i Sverige och utomlands, produktbilder från hans företag och rena konstnärliga bilder. Vi på Digital Kultur vill slå ett slag för han stora konstnärshet. Här visar vi några axplock från hans stora samling. Mer finns om ni besöker arkivet. http://www.digitalkultur.se/tor/sven_mikael_mickelsson/public/

Read More

Albin Larsson från ”Mjölnars” i Arbrå

I ett gammalt tegelhus som heter ”Mjölnars” i Arbrå bor Anna Wrigstad Östberg tillsammans med sin man. Från början var huset en disponentvilla till ett tegelbruk som låg i närheten. När de köpte sitt hus hittade de en del gamla bilder av Albin Larsson som levde hela sitt liv i detta hus. Han var amatörfotograf och med i Arbrå fotoklubb. Det finns inte mycket information kring vare sig bilderna eller Albin Larsson så vi hoppas att allmänheten som minns honom eller känner igen motiven kan bidra med kunskap. http://www.digitalkultur.se/tor/albin_larsson/public/

Read More

Bara vanlig järnvägsvardag

Vi älskar titeln på pensionerade lokföraren Stefan Johanssons arkiv. Det visar att även vardagsbilder har stort värde och sprider glädje. En av våra nya kunder är Stefan Johansson som arbetade 41 år vid järnvägen och under 37 av dessa som lokförare. Kameran fick ibland följa med på jobbet och gav till slut en omfattande bildsamling från den vanliga järnvägsvardagen. Bilderna är från 70-talet fram till 2017 då han nådde sin pensionering. Järnvägen omdanades snabbt och i vissa fall hårt under denna tid. Miljöer förändrades och i vissa fall skövlades, gamla fordon försvann och X2000 kom nu finns bara minnen som bleknar men de här bilderna består! Vi hälsar Stefan välkommen till oss och ser fram emot många fina järnvägsbilder. http://www.digitalkultur.se/tor/bara_vanlig_jarnvagsvardag/public/ Z65 534 växlar i Alvesta. Tidigt 80-tal.

Read More

Digital Kultur och Växlingar på Träslottet

23 juli var det tredje gången för oss att tillsammans med Johanna Syrén medverka i FOTOGRAFISKA SKATTER. Denna gång på det mysiga Träslottet i Arbrå. En guidad visning av VÄXLINGAR följt av kaffe och bullar och en föreläsning om digitalisering av oss var programmet även denna gång. Växlingar visar bilder från Johanna Syrén samt från den store Hälsingefotografen Hilding Mickelsson. Hilding föddes 1919 och dokumenterade fram till sin död livet, naturen och människorna i hembygden. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap – södra Hälsingland. Hilding Mickelsson-sällskapet har gett Johanna tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton och hon har valt bland sina egna och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg? När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel. VÄXLINGAR är ett tvåårigt regionalt projekt producerat av Konstfrämjandet Gävleborg i samarbete med Region Gävleborg, ABF Västra Hälsingland, ABF Gästrikebygden, Konst och landskap, LOKOMOTIV och Hilding Mickelsson-sällskapet med bilder inlånade av Hälsinglands museum. Utställningen och kringaktiviteter gästar under 2019 Järvsö, Rengsjö och Arbrå och under 2020 Edsbyn, Gysinge och Gammelstilla.

Read More

Digital Kultur och Växlingar på Hembygdsgården Västerby

12 juli var det åter dags för oss att tillsammans med Johanna Syrén medverka i FOTOGRAFISKA SKATTER på den vackra hembygdsgården Västerby i Rengsjö. En guidad visning av VÄXLINGAR följt av kaffe och bullar och en föreläsning om digitalisering av oss var programmet även denna gång. Växlingar visar bilder från Johanna Syrén samt från den store Hälsingefotografen Hilding Mickelsson. Hilding föddes 1919 och dokumenterade fram till sin död livet, naturen och människorna i hembygden. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap – södra Hälsingland. Hilding Mickelsson-sällskapet har gett Johanna tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton och hon har valt bland sina egna och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg? När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel. VÄXLINGAR är ett tvåårigt regionalt projekt producerat av Konstfrämjandet Gävleborg i samarbete med Region Gävleborg, ABF Västra Hälsingland, ABF Gästrikebygden, Konst och landskap, LOKOMOTIV och Hilding Mickelsson-sällskapet med bilder inlånade av Hälsinglands museum. Utställningen och kringaktiviteter gästar under 2019 Järvsö, Rengsjö och Arbrå och under 2020 Edsbyn, Gysinge och Gammelstilla.

Read More

Digital Kultur och Växlingar på Stenegård

25 juni var vi inbjudna av Johanna Syrén att medverka i FOTOGRAFISKA SKATTER på Stenegård I Järvsö. En guidad visning av VÄXLINGAR följt av kaffe och bullar, en föreläsning om digitalisering av oss och samtal kring deltagarnas släktbilder från landskapet. Växlingar visar bilder från Johanna Syrén samt från den store Hälsingefotografen Hilding Mickelsson. Hilding föddes 1919 och dokumenterade fram till sin död livet, naturen och människorna i hembygden. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap – södra Hälsingland. Hilding Mickelsson-sällskapet har gett Johanna tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton och hon har valt bland sina egna och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg? När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel. VÄXLINGAR är ett tvåårigt regionalt projekt producerat av Konstfrämjandet Gävleborg i samarbete med Region Gävleborg, ABF Västra Hälsingland, ABF Gästrikebygden, Konst och landskap, LOKOMOTIV och Hilding Mickelsson-sällskapet med bilder inlånade av Hälsinglands museum. Utställningen och kringaktiviteter gästar under 2019 Järvsö, Rengsjö och Arbrå och under 2020 Edsbyn, Gysinge och Gammelstilla.

Read More

F15 Flygmuseum firar 20 år!

Den 9 juni firar Flygmuseet i Söderhamn 20 år. Vi på Digital Kultur kommer att vara med och visa ett långt bildspel med många fina bilder från deras arkiv. Det blir en rolig dag med fly in, veteranfordon, bilkörning på två hjul och modellflyg. En veteranbuss kör gratis transport från Söderhamn till Flygstaden och museet kl.10.00 och 11.00 från gamla busstorget (Utanför Svea Bio). Hemfärd kl. 14.00 och 15.00. Fritt inträde för alla denna dag. Extra öppet 09-17 under jubileumsdagen 9 juni. Utöver oss kommer Röda Korset, Bilkåristerna, FRO, Moheds flygklubb, Fordonshistorikerna, Brandkåren och Modellflygklubben att medverka. I matväg kommer det att serveras korv, hamburgare, kolbullar, kaffe, läsk, glass m.m.

Read More

Historien om ett fotografi, del 3.

Mycket av det som skrivits om vännen Edvin Sundberg kan upprepas vid det smärtsamma budet att Bernhard Cedwall är borta. Samma idealitet, samma uppoffrande arbete för vår rörelse, samma stilla försynthet och duglighet – ja, tapperhet och trohet – ledde dem båda. Man brukar finna de bästa orden vid en öppnad grift men Vi Hyresgäster har för vana – även om vi av utrymmesskäl tyvärr endast har hunnit med ett fåtal – att giva ett erkännande redan i livet. Det är alltså inte första gången vännen Cedwalls bild är inne i vår tidning: hans gärning inom Hyresgästföreningen var så markant, i all sin stillsamhet, så utomordentligt effektiv, att vi hade anledning bringa en hyllning för detta vid ett tidigare tillfälle. Vi tro han vart glad inför detta erkännande. Ett av vännen Cedwalls stora glädjeämnen var arbetet inom hyresgästernas led och förtroendeuppdraget, att vara fullmäktig inom Hyresgästföreningen, tog han både med intresse, allvar och stolthet. Även vid denna öppnande grift sänktes hyresgäströrelsens fanor och ombudsman Gustaf Göransson frambar, i samband med kransnedläggelse, vår hyllning inför, den bortgångnes vackra livsgärning. Ett avsked. Vår trogne medlem styrelseledamot och uppbördsman Bernhard Cedwall har genom döden hastigt blivit ryckt från vår krets. Fredagen den 28 december fördes hans stoft till den sista vilan. Jordfästningen ägde rum i Trons kapell och förättades av Gust. Collini i Brännkyrka församling. Begravningsakten blev en gripande högtid med massor av kransar och blommor. Många vänner och kamrater hade slutit upp för att hedra den bortgångne. Spårvägsmännen hedrade med musikkår och standar och många uniformerade kamrater. Herr John Andersson lade ner kransar och tackade i varma ord från Kamratföreningen och Befälsföreningen. Styrelsekamraterna i Gröndals Hyregästsektion mötte med sorgklädda fanor. Sektionens tack frambars av Erik Ohlsson, som påminde om Cedwalls mångåriga och trogna arbete inom hyresgäströrelsen i Gröndal. Ohlsson tackade även från styrelsekamraterna och från personliga vänner inom rörelsen. Centralstyrelsen tackade genom ombudsman Göransson för mångårigt och plikttroget arbete, som uppbördsman och styrelseledamot. När vännen Cedwall nu gått ifrån oss måste man tänka på de många arbetsfyllda år, som den tyste kamraten varit med och aktigt arbetet i hyresgäströrelsen i Gröndal. Det är 15 års troget arbete i helg och söcken i vardagligt småjobb och propagandaarbete. Vid höstfester och andra tillställningar, för att skaffa medel att hjälpa fattiga medlemmar, vid julfester med att glädja små och stora barn, vid medlemsmöten samt andra anordningar. För att berika medlemmarna och stärka kamratskapet, alltid var Cedwall med. De senaste 10 åren var Cedwall kassör och uppbördsman inom sektionen och dessa uppdrag krävde nog helt sin man och upptog på senare år det mesta av hans fritid. Sov i ro, du trogne och hängivne vän. Ditt minne lever hos oss. Bilden föreställer Bernhard med hustrun Greta och barnen Inga och Sune.

Read More

Sida 1 av 812345»...Last »